Yükleniyor

Larenks(gırtlak) kısımlarından biri olan vokal kordlar(ses telleri) hastalıkları sık görülmektedir. Genel olarak iyi huylu ses hastalıkları ve kötü huylu hastalıklar başlığı altında inceleyebiliriz.

Benign (İyi Huylu) Hastalıklar:

Larenjit en sık görülen ses teli hastalığıdır. Genellikle viral enfeksiyonlara bağlı ses tellerin infeksiyonudur. Ses kısıklığı süresi ve şiddeti kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yutkunmakla oluşan ağrı ve kulak ağrısı görülebilmektedir. ÜSYE sonrası sıklıkla oluşmaktadır. Ses istirahati ve destekleyici tedaviler önemlidir.

Vokal Kord Nodülleri;  sesini sık kullananlarda veya mesleklerini sesiyle yapanlarda (ses sanatçısı,öğretmen,çağrı merkezi çalışanı..vb) görülme sıklığı fazladır. Çocukluk çağında yanlış ses kullanımına bağlı sık gözükmektedir.

Sigara ve beslenme alışkanlığı nodül oluşumuna zemin hazırlamaktadır.

Ses tellerinin yanlış ve aşırı kullanımına bağlı olarak ses tellerinin en çok titreitiği ön ve orta kısım bileşkesinde görülmektedir.

Tanı K.B.B hekimi tarafından yapılan videolarengostroboskopi muayenesi ile konulmaktadır.

Tedavide öncelik nodülün büyüklüğüne ve yaşa göre ses terapisi ve ilaç tedavileridir. Ses terapisinde spesifik terapiler kullanılmaktadır.

Cerrahi tedavi düzelmeyen ve büyük yerleşimli nodüllerde ağız içinden mikroskop altında yapılmaktadır. Özellikle hastanemizde de kullanılan laser teknolojisi ile ameliyat sonrası konforu yüksek olan cerrahiler yapılabilmektedir.

Vokal Kord Polipleri; özellikle sigara kullanımına bağlı olarak oluşan genellikle tek taraflı bazen hava pasajını dahi tama yakın kapatabilen kitlelerdir.

Poliplerde tedavide öncelik cerrahidir. Laser yöntemi ile polip çıkarılmaktadır

Vokal Kord Paralizileri(Ses Telleri Felci): doğuştan veya sonradan olan (tiroid cerrahisi, travma.vb) ses telinin hareket yeteneğinin kaybolmasıdır.Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi uzmanımız tarafından verilecektir.

Özetle söylemek gerekirse ses hastalıklarında en önemli etken sigaradır. Aktif ve pasif sigara içiciliği bırakılmalı gerekirse bu konuda uzman hekim desteği alınmalıdır.

Kötü huylu ses hastalıkları ayrı başlık altında incelenecektir.

Doç. Dr. Şenol CİVELEK