Yükleniyor

Seröz Otitis Media (Orta Kulakta Sıvı Birikmesi)

Kulak zarınızın arkasında orta kulak boşluğunuzda tipik enfeksiyon belirtileri olmadan sıvı birikimi ile olan enflamasyon olarak tanımlanabilmektedir.

Akut orta kulak iltihabından sonra yada tamamen bağımsız olarak görülebilmektedir. Çocukluk çağında sık görülmektedir. Özellikle kreş çağında bulaş oldukça fazladır.

Konu ile ilgili birçok tartışma bulunmasına rağmen sebepleri arasında aşağıda sayacağımız hususlar önemlidir;

-Pasif sigara içimi,

-Sık ÜSYE geçirme,

-Adenoid dokusu hipertrofisi (geniz eti büyümesi),

-Barotravma (uçuş,dalış..)

-Alerji,

-Reflü..vb

Tuba Eustachii dediğimiz orta kulak ile geniz boşluğu arasındaki milimetrik tüpün fonksiyon bozuklukları hastalığın ana temelidir. Bu tüp orta kulağı havalandırma ve koruma gibi fonksiyonları mevcuttur.

Erişkinde şikayetlerle kolaylıkla saptanabilirken çocukluk çağında şikayetin saptanabilmesi gecikebilmektedir. Bu yüzden çocuğunuzun işitme, anlama ve konuşma fonksiyonlarını yakın takip etmeniz gerekmektedir. Mevcut üç koşulda herhangi bir bozulma şüphesi durumunda  ileri inceleme yapılması gerekmektedir.

Kulak zarının tipik görüntüsü tanı koymada önemlidir. Ayrıca basınç ölçümleri ve işitme değerlendirmeleri tanı koymaya yardımcıdır.

Tedavide ilaç tedavisi ve cerrahi seçenekleri mevcuttur. İlaç tedavisi uzman hekiminiz tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Cerrahi tedavide kulak zarına tüp takılmaktadır.

Tüp takma kriterlerimiz;

-Tekrarlamış orta kulak enfeksiyonları,

-Kulak zarında şekil bozuklarının olması veya başlaması,

-İşitme kaybının saptanması,

-Sendromik çocuklar veya yarık damak-dudak durumlarında ventilasyon tüpü uygulanmalıdır.

Tüp uygulanması geniz eti ve/veya bademcik ameliyatları ile birlikte yapılabilmektedir. Çocuklarda genel anestezi altında yapılmaktadır.

Tüp takılmasını takiben 3 ila 18 ay arasında atılım tüpün özelliğine göre değişmektedir.

Nadiren erken atılma, tıkanma görülebilmektedir.

Tedavi edilmemiş seröz otitler ilerleyen dönemlerde kronik orta kulak hastalıkları ve ileri işitme kayıplarına sebep olmaktadır.

Doç. Dr. Şenol CİVELEK